keskiviikko 28. tammikuuta 2015

ASUNTORAKENTAMISEN KEHITYSSÄÄTIÖ MUUTTI KESKI-SUOMEEN


Yritys- ja yhteisötietojärjestelmän (YTJ) mukaan Asuntorakentamisen Kehityssäätiön uusi postiosoite 13.1.2015 alkaen on

c/o JASO Matarankatu 4
40100 JYVÄSKYLÄ

Edellinen osoite 9.3.2010 - 12.1.2015 oli

Oolannintie 9
01520 VANTAA

Kaikki surullisen kuuluisan "yleishyödyllisen yhteisön" AVAIN Asumisoikeus Oy:n historiaa vähänkin tuntevat muistavat Asuntorakentamisen Kehityssäätiön keskeisen roolin AVAIN Asumisoikeus Oy:n omistusjärjestelyissä vuosina 2007 - 2010. Omistusjärjestelyt huipentuivat salaiseen Liukku-kauppaan syksyllä 2010, jonka tuloksena yleishyödyllinen asumisoikeusyhtiö päätyi yksityisten liikemiesten - Avara Suomi Oy:n (ent. YH-Suomi Oy) entisen toimitusjohtajan Perttu Liukun ja entisen toimialajohtajan Kari Mäenpään - enemmistöomistukseen ja määräysvaltaan. Asumisoikeuslaissa ollut porsaanreikä mahdollisti kaupan. Vaikka monet tahot kyseenalaistivat kaupan ja vaativat sen peruuttamista, niin tapahtuneelle yleishyödyllisen asumisoikeusyhtiön kaappaukselle ei mahdettu mitään. Kyseinen porsaanreikä lainsäädännössä paikattiin asumisoikeuslain muutoksella eli ns. Lex Liukulla vuonna 2012. AVAIN Asumisoikeus Oy:n asukkaille ko. lakimuutos tuli liian myöhään.

Asuntorakentamisen Kehityssäätiö oli muuttanut Oolannintie 9:ään, jossa Liukku asui, 9.3.2010 ja salainen Liukku-kauppa tapahtui vain puoli vuotta myöhemmin syksyllä 2010. Kaupassa säätiö myi vuonna 2008 perustetun holding-yhtiön osakkeet Liukun ja Mäenpään yhtiölle Avainrakennuttaja Oy:lle (nyk. AVAIN Rakennuttaja Oy), jolloin ko. liikemiehistä tuli ko. väliyhtiön kautta AVAIN Asumisoikeus Oy:n enemmistöomistajia (51%) ja siten määräysvallan käyttäjiä. Ko. holding-yhtiö (”paperiyhtiö”) perustettiin säätiön ja AVAIN Asumisoikeus Oy:n väliin ja ARA kiiruhti antamaan sille "yleishyödyllisyysstatuksen", jotta säätiö voisi pitää vuosien 2007 ja 2008 mitättömillä ja laittomilla osakekaupoilla saamansa AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakkeet. Mainittakoon, että ARA sai apulaisoikeuskanslerilta huomautuksen toiminnastaan ko. holding-yhtiön perustamisessa vuonna 2008. ARAn päälakimies Jaana-Maarit Huuhka ja ARAn virkamieheksi aikaisemmin samana vuonna siirtynyt Liukun entinen alainen Martti Polvinen sopivat Liukun kanssa toukokuussa 2008 ko. holding-yhtiön (väliyhtiön) perustamisesta, jotta ei-yleishyödyllinen Asuntorakentamisen Kehityssäätiö saattoi omistaa yleishyödyllisen asumisoikeusyhtiön AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakkeita. Järjestelyllä saatiin muodollisesti laillisiksi aikaisemmat mitättömät ja laittomat osakekaupat.

Avara Suomi Oy:n toimitusjohtaja ja vuonna 2009 Avarasta potkut saanut Perttu Liukku oli keskeisellä tavalla mukana jo vuosien 2007 ja 2008 omistusjärjestelyissä. Keskeinen toimija oli myös Asuntorakentamisen Kehityssäätiö, joka siis nyt on muuttanut Jyväskylään Keski-Suomeen. Monet keskisuomalaiset yhdistysmuotoisen asumisoikeusasumisen kannattajat kysyvät säätiön historian tuntevina aiheellisesti huolestuneina, miksi tuo säätiö on muuttanut Liukun luota JASOn (= Varttuneiden asumisoikeusyhdistys Jaso – Jyväskylä) alivuokralaiseksi (c/o JASO). Kaikki tietävät, että asuntobisness on parasta (kannattavinta) ”bisnestä” Suomessa, koska asuntoja tarvitaan aina täällä kylmässä Pohjolassa. Vähintä, mitä yleishyödyllisen yhteisön asukkina toivoo, olisi kuitenkin se, että grynderit ja heidän edustajansa sekä Asuntorakentamisen Kehityssäätiön kaltaiset säätiöt jättäisivät ainakin yhteisöllisen senioriasumisen bisneksensä ulkopuolelle. Jättäkää edes vanhukset rauhaan!

Tiedätkö sinä jotain Asuntorakentamisen Kehityssäätiön muutosta pääkaupunkiseudulta Jyväskylään? Myös kaikki muu tieto ko. säätiöstä kiinnostaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti