ASUNTORAKENTAMISEN KEHITYSSÄÄTIÖ TOIVOI PRH:LLE ANTAMIENSA TIETOJEN SALAAMISTA
Aikaisemmassa kirjoituksessa 16.3.2015 kerrottiin Patentti- ja rekisterihallituksen huomautuksesta Asuntorakentamisen Kehityssäätiölle (PRH 8.7.2011, Dnro 2010/605908). Kirjeessään 21.12.2010 PRH oli pyytänyt säätiöltä selvitystä siitä, onko julkisuudessa olleiden tietojen ja säätiön vuosiselvityksissä mainittujen seikkojen välillä ristiriitaa koskien YH-Asumisoikeus Oy:n (14.3.2008 alkaen AVAIN Asumisoikeus Oy) osakkeilla käytyjä kauppoja vuosina 2007 ja 2008.
Asuntorakentamisen Kehityssäätiön vastauksissa PRH:n selvityspyyntöön ja lisäselvityspyyntöön kiinnittää huomiota se, että niissä toivotaan, että säätiön antamat tiedot pidetään salassa. Vastauksessaan 13.1.2011 (saapunut PRH:lle 14.1.2011) Patentti- ja rekisterihallituksen selvityspyyntöön (Dnro 2010/605908) Asuntorakentamisen Kehityssäätiön hallituksen puheenjohtaja Antti Viinikka ja hallituksen jäsen Veikko Siltanen esittävät antamiensa tietojen salaamistoiveen seuraavasti:
Toivomme, että asiaa käsiteltäessä antamamme tiedot pidettäisiin salassa, koska jo nyt myyjälle (YH Asunnot Oy:lle) ja Ostajalle (Asuntorakentamisen Kehityssäätiölle) on tullut ikävää ja liiketoimintaa haittaavan julkisuutta.Vastauksessaan 24.5.2011 (saapunut PRH:lle 27.5.2011) Patentti- ja rekisterihallituksen lisäselvityspyyntöön Asuntorakentamisen Kehityssäätiön hallituksen puheenjohtaja Antti Viinikka ja hallituksen jäsen Veikko Siltanen esittävät antamiensa tietojen salaamistoiveen seuraavasti:
Toivomme edelleen, että asiaa käsiteltäessä antamamme tiedot pidettäisiin salassa, koska jo nyt myyjälle (YH Asunnot Oy:lle) ja ostajalle (Asuntorakentamisen Kehityssäätiölle) on tullut ikävää ja liiketoimintaa haittaavan julkisuutta. Lisäperusteena on kaupan kohteelle syntynyt haitta, joka on syntynyt julkisen kirjoittelun kautta. Negatiivin julkisuus on tuonut haittaa erityisesti asukkaille, jotka asuvat kaupankohteena olleen AVAIN Asumisoikeuden asunnoissa. Haitta on tullut harhaan johtavasta julkisesta kirjoittelusta asumisen pysyvyyteen liittyen ja siihen onko nykyinen asumismuoto asukkaille turvattu. Näillä perusteilla toivoisimme, että asiaa ei turhaan enää käsiteltäisi julkisuudessa ja siten haitattaisi tarpeettomasti AVAIN Asumisoikeuden toimintaa ja sen asukkaiden asumista. (Lihavointi on tämän kirjoittajan.)Helsingissä 8.7.2011 päivätyssä kirjeessään Asuntorakentamisen Kehityssäätiölle (Dnro 2010/605908) Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) yritys- ja yhteisölinjan linjanjohtaja Olli Koikkalainen kirjoittaa selvityksen julkisuudesta seuraavaa:
Säätiölain 24 §:n mukaan Patentti- ja rekisterihallitus on velvollinen pitämään salassa säätiöiden valvontaa suorittaessaan saamansa tiedot säätiön tai toisen liike- ja ammattisalaisuudesta taikka toisen taloudellisesta asemasta tai henkilökohtaisista oloista, jollei se, jonka hyväksi vaitiolovelvollisuus on säädetty, anna suostumustaan sen ilmaisemiseen. Myös viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetussa laissa (621/1999) on säännöksiä asiakirjojen salassa pitämisestä. Säätiön Patentti- ja rekisterihallitukselle toimittamissa selvityksissä ei ole mitään näiden lakien säännöksissä tarkoitettua, salassa pidettävää tietoa. AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakejärjestelyt vuosina 2007 - 2010 on selostettu selvityshenkilö Riitta Rainion raportissa Valtion tukemien asuntojen, erityisesti asumisoikeusasuntojen omistajuus, asukkaiden aseman turvaaminen ja heille tarkoitetun tuen ohjautuminen (Ympäristöministeriön raportteja 17/2011) ja PRH:lle toimitetut selvitykset sisältävät samoja tietoja.Linjanjohtaja Koikkalaisen kirje Asuntorakentamisen Kehityssäätiölle tuli julkisuuteen, kun Rakennuslehti kirjoitti siitä 18.8.2011 otsikolla "PRH huomautti säätiötä asumisoikeusyhtiön osakekauppojen sotkuista".
Jos PRH olisi noudattanut säätiön toivetta ja salannut sen antamat tiedot, niin me AVAIN Asumisoikeus Oy:n asukkaat emme olisi koskaan saaneet tietää, että säätiön edustajat (Viinikka ja Siltanen) olivat perustelleet PRH:lle antamiensa tietojen salaamistoivettaan myös negatiivisen julkisuuden meille asukkaille tuomalla haitalla. Säätiön edustajien huoli negatiivisen julkisuuden meille asukkaille aiheuttamasta haitasta ei kuulostanut uskottavalta - ei varsinkaan siksi, että me asukkaat ja asukkaiden edustajat olemme usein saaneet kokea tylyyttä ja välinpitämättömyyttä AVAIN Asumisoikeus Oy:n ja sen omistajien edustajien taholta, jos olemme uskaltaneet puolustaa asukkaiden asumisoikeuslaissa ja yhteishallintolaissa säädettyjä vähäisiä oikeuksia esimerkiksi saada tietää, miten meiltä käyttövastikkeissa kerättyjä varoja on käytetty.
Säätiön edustajat (Viinikka ja Siltanen) ovat oikeassa siinä, että AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakekaupat ja sen osapuolet ovat saaneet negatiivista julkisuutta, mutta se on ihan itse ansaittua. Me AVAIN Asumisoikeus Oy:n entiset ja nykyiset asukkaat olemme kiitollisia kaikesta siitä negatiivisesta julkisuudesta, jonka kohteeksi "yleishyödyllinen yhteisömme" ja sen omistajat (esim. Asuntorakentamisen Kehityssäätiö) ovat joutuneet. Ilman negatiivista julkisuutta emme tietäisi esimerkiksi
1) AVAIN Asumisoikeus Oy:n omistusjärjestelyistä vuosina 2007 - 2010 (mitättömät/laittomat osakekaupat vuosina 2007 - 2008, salainen Liukku-kauppa syksyllä 2010), joiden tuloksena "yleishyödyllinen yhteisömme" joutui yksityisten liikemiesten enemmistöomistukseen ja määräysvaltaan sekä rahastuksen (ks. huomautus alla) kohteeksi,
2) meiltä käyttövastikkeissa kerättyjen korjausvarojen laittomasta siirtämisestä meiltä salatun tytäryhtiön kautta vapaarahoitteiseen asuntotuotantoon vuosina 2006 - 2007 ja
3) Avaran kaupaksi käymättömien huonosti rakennettujen vapaarahoitteisten omakotitalojen siirtämisestä vuonna 2009 AVAIN Asumisoikeus Oy:öön ja käyttövastikkeiden tasauksen kautta meidän kaikkien asukkaiden maksettaviksi.
Tietysti edellä mainitut tapahtumat ovat herättäneet meissä negatiivisia tunteita (pettymystä, pelkoa ja ehkä jopa vihaa) - eikä vähiten siksi, että valvova viranomainen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) osallistui enemmän tai vähemmän ko. tapahtumiin ja niiden salaamiseen meiltä asukkailta.
Huom! Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) AVAIN Asumisoikeus Oy:öön vuonna 2013 tekemän valvontakarkastuksen tarkastuskertomuksen mukaan esimerkiksi "AVAIN Asumisoikeus Oy:n maksamat isännöintiin ja hallintoon liittyvät kulut ovat huomattavan korkeat verrattuna muihin asumisoikeusyhtiöihin". Yhtiö käyttää monien. palvelujen hankinnassa pääomistajansa omistamia muita yhtiöitä (esim. AARI Isännöinti Oy). ARAn valvontatarkastus kaikista puutteistaan huolimatta oli yllättävä suoritus viranomaiselta, joka on aikasemmilla toimillaan leimautunut enemmän yleishyödyllisten yhteisöjen edunvalvojaksi kuin niitä valvovaksi viranomaiseksi. Valvontatarkastuksen tarkastuskertomuksessa esitetyistä epäkohdista AVAIN Asumisoikeus Oy:n toiminnassa on kerrottu enenmmän AVAIN Asumisoikeus Oy -blogin kirjoituksissa 27.2.2015 ja 28.2.2015.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti